Shephard pie

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassikeren kan fint spises et par dager og er så god at du kan servere den på fest.

Næringsmessig er det en proteinrik rett som gir litt av alle vitaminene og mineralene kroppen trenger. 1 porsjon dekker halve dagsbehovet for vitamin C og jern og bidrar med en fjerdedel av anbefalingene for kostfiber.

Porsjoner
4
Tidsbruk
45-60 minutter

Ingredienser

Shepard pie

  • 400 g kjøttdeig
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1/2 sellerirot
  • 100 g purre
  • 2 hvitløksbåter
  • 2 ss tomatpuré
  • 1-2 dl rødvin
  • Salt og pepper
  • Litt smør eller olje til steking

Potetmos

  • 10 poteter
  • 1 dl melk
  • 50 g smør

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 954,0 488,5
Protein (g) 94,1 23,5
Fett (g) 96,8 24,2
Karbohydrat (g) 139,0 34,8
Fiber (g) 26,36,6

Fremgangsmåte

  1. Start med å kutte løk, gulrot, persillerot og sellerirot i terninger.
  2. Kutt purren i skiver.
  3. Finhakk hvitløken.
  4. Fres grønnsakene unntatt purren til de blir blanke. De skal ikke bli stekt.
  5. Tilsett kjøttdeigen og hvitløken og stek disse sammen med grønnsakene.
  6. Når kjøttdeigen er brun, tilsetter du purren og blander denne inn.
  7. Tilsett tomatpuré og la denne frese godt. Dette gjør vi for å fjerne de bitre stoffene i puréen.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Bland alt godt og tilsett rødvinen. Sett på lokk og la dette trekke over svak varme i ca. 15-20 minutter.
  10. Sett stekeovnen på 220 ºC.
  11. Nå er det tid for å lage potetmos.
  12. Skrell og kok potetene. Det er viktig å IKKE ha salt i vannet, da dette vil gjøre potetmosen seig.
  13. Når potetene er kokt, heller du av vannet og tilsetter melk og smør. Mos potetene sammen og smak til med salt og pepper.
  14. Smør en ildfast form. Når kjøttdeigblandingen ser ut som en litt tykk gryterett er den perfekt og kan helles over i formen.
  15. Legg potetmosen på toppen og bre den utover som et lokk over gryten.
  16. Stekes i ovnen i ca. 20 minutter, eller til potetstappen har blitt gylden.
  17. Server gjerne med en bit brød til og pass deg for varmen.
Oppskriften er levert av matkurs.no