tapas

Samosa

Ernæringsfysiologens kommentar

Samosa smaker fortreffelig og passer ypperlig som del av et tapasbord eller som hyggelig kosemat til helgen. Retten lages opprinnelig som en vegetarvariant, men her har jeg valgt å dele en oppskrift med kyllingkjøttdeig som etter min gane smaker nydelig! Du kan selvfølgelig ha akkurat det fyllet du selv ønsker. Her finnes det ingen begrensninger.

En porsjon av denne retten gir deg en stor dose protein samt et godt bidrag av vitamin A, E, B vitaminer, fosfor og selen.

Porsjoner
3
Tidsbruk
60 minutter

Ingredienser

Samosa

  • 7 filodeigflak
  • 400 gr kyllingkjøttdeig
  • 1 stk løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss limesaft
  • 1 ts brunt sukker
  • 2-3 ts malt kummin
  • Salt og pepper
  • 1 eggeplomme til pensling

Dressing

  • 1 dl creme fraiche
  • 1 ts god olivenolje
  • 1 neve frisk koriander
  • 1-2 ts flytende honning
  • 1/2 ss limesaft
  • 1/2 stk rød chili

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 403,0 467,7
Protein (g) 114,0 38,0
Fett (g) 59,8 19,9
Karbohydrat (g) 101,3 33,8
Fiber (g) 2,10,7

Fremgangsmåte

Samosa

  1. Frossen filodeig (Spring roll pastry) må tines noen timer på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskap
  2. Skrell og finhakk løk og hvitløk
  3. Brun kjøttdeig i litt nøytral olje
  4. Tilsett løk og hvitløk og surr videre
  5. Bland inn limesaft, brunt sukker, kummin, salt og pepper
  6. Sett stekeovnen på 180ºC
  7. Del filodeigflak i 4 avlange strimler og brett som vist i videoene
  8. Bland eggeplomme med litt vann og pensle for å lime sammen samosaene
  9. Stekes på stekeplate midt i ovnen i ca. 15 minutter eller til overflaten er gyllen og lett sprø
Det er ulike måter å brette samosa på. Du får fort teken når du har laget et par. Se her og her for ulike måter å brette (obs, det er en annonse i den første videoen).

Dressing

  1. Del chilien på langs og fjern frø og det hvite før du finkutter.
  2. Bland sammen alle ingrediensene med en stavmikser eller i en blender og sett til kjøling mens samosaene steker.
Serveres rykende varme. Dypp i dressing og nyt!