Rømmegrøt

Rømmegrøt

Ernæringsfysiologens kommentar

I motsetning til risengrynsgrøten som er rik på raske karbohydrater, er rømmegrøten rik på mettet fett.

Bortsett fra et ganske høyt innhold av det fettløselige vitaminet A, som er viktig for synet vårt og forebygging av luftveisinfeksjoner samt noe kalsium og fosfor som er viktig for skjelett, muskel- og nervefunksjon, er det lite av andre næringsstoffer i rømmegrøt.

Det finnes andre og bedre kilder til disse næringsstoffene, slik at rømmegrøt ikke bør være hverdagskost. Har du svelgevansker og sliter med å gå opp i vekt kan derimot grøt være et fint innslag i kosten.

Porsjoner
3
Tidsbruk
30 minutter

Ingredienser

Til 3 små porsjoner

  • 3 dl (1 beger) seterrømme
  • 3 dl helmelk
  • 75 gram hvetemel
  • 1/2 ts salt

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 421,0 473,7
Protein (g) 25,0 8,3
Fett (g) 118,0 39,3
Karbohydrat (g) 66,5 22,2
Fiber (g) 2,70,9

Fremgangsmåte

  1. La rømmen koke i ca. 5 minutter.
  2. Sikt så inn halvparten av melet og rør kraftig.
  3. La det stå og koke på svak varme til smøret fra rømmen pipler frem. Ta av smøret med en skje og hold dette varmt til servering.
  4. Rør inn resten av melet og spe på med melk litt etter litt. Rør godt mellom hver gang du sper.
  5. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.
  6. Server med kanel, sukker og smøret fra rømmen.