Risengrynsgrøt

Ernæringsfysiologens kommentar

Risengrynsgrøt inneholder store mengder raske karbohydrater og minimalt med fiber, vitaminer og mineraler.

Bortsett fra noe kalsium og fosfor, tilfører grøten dessverre ikke stort annet enn tomme kalorier som øker blodsukkeret raskt. Denne retten går dermed i kategorien kosemat og bør kun spises en gang i blant.

Har du diabetes type 2, anbefales det ikke å spise risengrynsgrøt. Klarer du allikevel ikke å motstå fristelsen, så ta heller en liten porsjon og bruk kunstig søtning istedenfor sukker og evt. strø over noen hakkede nøtter og en klatt smør. Fettet gjør at blodsukkeret ikke stiger like raskt.

Porsjoner
2
Tidsbruk
45-60 minutter

Ingredienser

Grøt

  • 1 dl grøtris
  • 2 dl vann
  • 5 dl helmelk
  • 1 klype salt

Tilbehør

  • Sukker
  • Kanel
  • Smør
  • Rød saft

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 675,0 337,5
Protein (g) 22,1 11,1
Fett (g) 20,3 10,2
Karbohydrat (g) 99,5 49,8
Fiber (g) 1,00,5

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og tilsett grøtrisen.
  2. La det koke på svak varme under lokk i ca. 10 min til vannet er absorbert.
  3. Tilsett melk litt etter litt og la det koke opp i mellom. Kok på svak varme under lokk til grøten har tyknet, ca. 40 minutter. OBS! Melk har lett for å svi seg og koke over, så det er viktig å passe på grøten den første stunden og røre underveis.
  4. Smak til med salt.
  5. Server med smør, sukker og kanel. Rød saft hører med.