Moussaka

Moussaka

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassiske greske retten er ikke vanskelig å lage, men den tar litt tid. Den kan med fordel lages i større kvanta, da den er fin og fryse. Da har du alltid en god middag på lager.

Moussaka inneholder masse protein og veldig mye fett, men sparsomt med karbohydrater. Retten gir et betydelig bidrag av kalsium, sink og vitamin A. Kalsium er som kjent viktig for skjelettet vårt, sink er blant annet viktig for immunforsvar og god sårtilheling og er sammen med vitamin A nødvendig for et godt syn.

Næringsinnholdet i retten er regnet ut fra at det er brukt vanlig kjøttdeig, lettmelk og 100 gram gulost.

Porsjoner
3
Tidsbruk
over 60 minutter

Ingredienser

Kjøttsaus

  • 200 g malt lammekjøtt eller kjøttdeig
  • 1 stk aubergine, eller 5 poteter
  • 1 ss smør eller olje
  • 1 løk
  • 2 hvitløksbåter
  • 1 gulrot i terninger
  • 1 dl kjøttbuljong
  • 1/2 bunt bladpersille
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • Basilikum
  • Timian
  • Salt og pepper

Hvit saus

  • 2 ss (30 gram) smør
  • 2 ss (30 gram) hvetemel
  • 3 dl melk
  • Salt
  • Malt hvit pepper
  • 1 stk egg
  • Muskat
  • 100-150 g revet ost

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 626,0 542,0
Protein (g) 94,6 31,5
Fett (g) 108,6 36,2
Karbohydrat (g) 61,7 20,6
Fiber (g) 15,05,0

Fremgangsmåte

  1. Skjær auberginen eller potetene i skiver. Varm olje i stekepannen og brun dem godt på begge sider. Legg dem på et kjøkkenpapir.
  2. Kjøttsausen
    1. Finhakk løk, hvitløk og persille.
    2. Fres løk, hvitløk og gulrot i en kjele til løken blir blank.
    3. Tilsett kjøttdeigen og brun denne.
    4. Tilsett buljong og grovhakkede tomater og bland godt.
    5. La kjøttsausen trekke på svak varme i 30 minutter.
    6. Tilsett urter og krydder og trekk i 10 minutter til.
    7. Spe med mer væske hvis det er nødvendig (litt rødvin er veldig godt!)
  3. Lag hvit saus ved å smelte smør på svak varme og rør inn melet. Spe forsiktig med melk til sausen blir passe tykk. Smak til med krydder og rør inn egget.
  4. Legg auberginer eller poteter, kjøttsaus, hvit saus og ost lagvis i en smurt ildfast form. Strø på ost.
  5. Stek på 225 ºC i ca. 30 minutter.
Oppskriften er levert av matkurs.no