Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker i brun saus

Ernæringsfysiologens kommentar

1 porsjon kjøttkaker i brun saus med tilbehør gir mye proteiner og fett. Du får i tillegg dekket halve dagsbehovet for vitamin A, B6, fosfor, jern og sink og hele dagsbehovet for niacin. Alle de nevnte er viktig for immunsystemet.

Man anbefaler gjerne å bruke mest rene råvarer av kjøtt, men kjøttkaker kan være et fint alternativ hvis du har problemer med å tygge eller ved lettere svelgevansker.

Porsjoner
4
Tidsbruk
1 time

Ingredienser

Kjøttkaker

  • 500 gram kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 1 1/2 ss potetmel
  • 1 klype pepper
  • 1 klype allehånde
  • Ca. 3 dl melk
  • 1/2 finhakket løk
  • 1-2 ss smør til steking

Saus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl kraft/sjy eller vann og buljongterning
  • 2-3 skiver brunost
  • En skvett fløte
  • Salt og pepper

Tilbehør

  • 8 stk poteter
  • 1/2 hode blomkål
  • 3 stk gulrøtter
  • Tyttebærsyltetøy

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 2 021,0 505,3
Protein (g) 117,9 29,5
Fett (g) 117,5 29,4
Karbohydrat (g) 115,4 28,9
Fiber (g) 16,74,2

Fremgangsmåte

Kjøttkaker

  1. Rør kjøttdeigen godt med salt og krydder.
  2. Rør inn potetmel og spe med melk, litt om gangen.
  3. Tilsett løk og rør godt, så deigen ikke skiller seg.
  4. Lag kaker med en skje og stek dem pent i smør i en panne.

Saus

  1. Brun smør på lav varme i en tykkbunnet kasserolle eller jerngryte.
  2. Rør inn hvetemel og la det brunes under omrøring med visp, ca. 10 minutter. Pass på at det ikke svir seg.
  3. Spe med kraft/buljong litt etter litt under omrøring.
  4. Smelt inn osteskiver og tilsett kjøttkakene. La det hele koke i ca. 15 minutter.
  5. Smak til med fløte, salt og pepper.
Serveres med kokte poteter, grønnsaker og tyttebærsyltetøy.