Fiskegrateng

Fiskegrateng

Ernæringsfysiologens kommentar

Fiskegrateng laget med torsk eller skrei er proteinrik kost med høyt innhold av jod og selen. Det er også en god kilde til vitamin E og D.

Torsk inneholder spesielt mye av aminosyren taurin, som er vist å fremme vekttap.

Torskens høye innhold av jod og selen sikrer dessuten en god skjoldkjertelfunksjon som er meget viktig for forbrenningen og således kan hjelpe med å holde vekten.

Fiskegrateng kan gjerne fryses ned i porsjonsstørrelser, så har du lettvint middag til travlere dager.

Porsjoner
4
Tidsbruk
1 time

Ingredienser

Fiskegrateng

  • 600 gram filet av torsk eller skrei
  • 1 dl makaroni (fullkorn)
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 3 egg
  • Muskatnøtt/muskatblomme
  • Salt og pepper
  • Estragon
  • Brødrasp

Tilbehør

  • 2 stk gulrot
  • Saften av 1/2 sitron
  • Smeltet smør

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 586,0 396,5
Protein (g) 160,6 40,2
Fett (g) 65,9 16,5
Karbohydrat (g) 84,1 21,0
Fiber (g) 4,01,0

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 175 grader.
  2. Kok opp rikelig med vann, ta av platen og la fisken trekke i 5 minutter. Ta fisken ut av vannet og legg til side.
  3. Kok makaroni 2 minutter mindre enn det som står på pakken. Hell av vannet.
  4. Lag hvit saus ved å smelte smør over lav temperatur. Tilsett hvetemel og rør med flat visp. Spe så med melk litt etter litt. Visp ut alle klumper før du tilsetter mer melk. La koke i ca. 10 minutter så melsmaken forsvinner. Ta sausen av pannen og visp inn eggeplommene. Smak til med krydder.
  5. Stivpisk eggehvitene med en klype salt.
  6. Riv fisken i biter og vend inn i sausen. Vend så stivpiskede eggehviter forsiktig inn i blandingen.
  7. Ha blandingen over i en smurt ildfast form
  8. Strø over brødrasp og stek på midterste rille i ca. 45 minutter.
  9. Server med raspet gulrot med sitronsaft og litt smeltet smør.