Finnbiff – reinsdyrgryte

Ernæringsfysiologens kommentar

Reinsdyrkjøtt er magert med høyt proteininnhold og er proppfull av vitaminet B12 som er viktig for en god nervefunksjon.

På grunn av rettens sammensetning av råvarer blir dette allikevel en veldig fettrik rett og kan derfor passe godt for deg som spiser lavkarbokosthold.

Finnbiff inneholder godt med vitamin A og B-vitaminet, riboflavin som er viktig for slimhinnene, en god synsfunksjon og beskytter mot infeksjoner i luftveiene. I tillegg er retten ganske rik på sink. Sink er i likhet med vitamin A og riboflavin, viktig for synet i tillegg til generelt immunforsvar, sårtilheling, smak og appetitt.

Porsjoner
4
Tidsbruk
45-60 minutter

Ingredienser

Finnbiffgryte

  • 400 g reinsdyrskav
  • 200 g fersk sjampinjong (7-8 store)
  • 70 g bacon (1/2 pk)
  • 250 g små poteter
  • 1 løk
  • 2 stk gulrøtter
  • 2 stk einebær
  • 3 dl creme fraiche eller seterrømme
  • 30 g brunost
  • 2 kvaster timian
  • 1-2 ss gressløk

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 2 199,0 549,8
Protein (g) 110,2 27,6
Fett (g) 166,8 41,7
Karbohydrat (g) 61,2 15,3
Fiber (g) 13,23,3

Fremgangsmåte

  1. Tin reinsdyrskavet og hell av vannet.
  2. Finhakk løk og kutt bacon i små biter.
  3. Skrell poteteter og gulrøtter. Del potetene i 2 eller 4 og gulrøttene i staver. Soppen deles i skiver.
  4. Bruk en dyp panne eller en jerngryte. Brun kjøttet (litt av gangen) i litt smør. Legg til side.
  5. Stek løk og bacon til løken er gyllen.
  6. Tilsett sopp, poteter og gulrøtter og stek i 5-10 minutter.
  7. Ha i creme fraiche, brunet kjøtt, brunost, knuste einebær og timian og la det koke til potetene er møre og sausen har tyknet.
  8. Smak til med salt og pepper og fjern timiankvasten før servering.