Fårikål

Fårikål

Ernæringsfysiologens kommentar

Fårikål er en protein-, fett- og energirik rett. Ønsker du å lage en magrere variant kan du bruke lammebog istedenfor ferdig fårikålkjøtt. Da sparer du ca. 120 kilokalorier (kcal) pr porsjon.

Selv om noen egenskaper forringes under tilberedning, inneholder kål store mengder kreftbekjempende molekyler.

Retten er rik på vitamin C og sink som er viktig for immunforsvar og god sårtilheling. Sink er i tillegg viktig for smak og appetitt. Sliter du med dårlig matlyst eller endret smak, kan det faktisk skyldes sinkmangel.

Fårikål inneholder også store mengder av B-vitaminet, niacin som er helt fundamental for forbrenningen samt fosfor som er nødvendig for en god muskel- og nervefunksjon.

Porsjoner
4
Tidsbruk
2 timer

Ingredienser

Hovedrett

  • 1 kilo fårikålkjøtt
  • 1 kg hodekål
  • 2 ts salt
  • 2 ss hele pepperkorn
  • 3 dl vann

Tilbehør

  • 8 stk poteter

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 3 061,0 765,3
Protein (g) 200,6 50,2
Fett (g) 178,6 44,7
Karbohydrat (g) 147,8 37,0
Fiber (g) 35,08,8

Fremgangsmåte

  1. Riv av de ytterste bladene og del hodekålen i båter.
  2. Kjøtt og kål legges lagvis i en stor kasserolle. Salt og pepper strøs mellom lagene.
  3. Hell over vann og la det koke opp.
  4. Skru ned varmen og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1,5-2 timer.
  5. Sett poteter til koking når det er igjen ca. 30 minutter av trekketiden.