Elgstek

Ernæringsfysiologens kommentar

Elgstek er kanskje ikke noe man disker opp med i tide og utide, men er fin festmat og veldig hyggelig å dele med andre!

Denne retten er meget proteinrik og mager. For en frisk dame som veier rundt 60 kilo, vil en porsjon dekke hele dagsbehovet for protein.

I tillegg til en anselig mengde sink, vitamin C, niacin, B6 og B12, inneholder den også en god del riboflavin, folat og jern.

Elgstek, med tilbehør som her, er bra for smak og appetitt, for god sårtilheling, immunforsvar generelt og for et godt fungerende nervesystem.

Porsjoner
6
Tidsbruk
Over 1 time

Ingredienser

Hovedrett

  • 1500 g elgstek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 6 stk knuste einebær
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 stk løk
  • 80 g sellerirot
  • 1 stk gulrot
  • 5 dl vann

Viltsaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • ca. 5 dl kraft fra steken
  • 4 skiver brunost
  • 1/2 dl kremfløte
  • salt og pepper

Tilbehør

  • 1 stk blomkål
  • 1 stk brokkoli
  • 15 stk poteter
  • Tyttebærsyltetøy

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 3 517,0 586,2
Protein (g) 373,9 62,3
Fett (g) 115,4 19,2
Karbohydrat (g) 220,3 36,7
Fiber (g) 43,17,2

Fremgangsmåte

  1. For best resultat anbefales det å legge kjøttet på benken i god tid før tilberedning, slik at kjøttet blir romtemperert. Minst en time før steking, men gjerne lenger.
  2. Sett stekeovnen på 125 ºC.
  3. Tørk steken med kjøkkenpapir, gni den inn med salt og pepper og brun den på alle sider i en stekepanne.
  4. Løk, selleri og gulrot skrelles, deles og legges i ildfast form. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken og legg steken over grønnsakene. Krydre og hell så vann i formen.
  5. Stekes midt i ovnen til termometeret viser 65 ºC.
  6. Mens steken hviler koker du poteter og grønnsaker og lager saus.
  7. Sil kraften fra steken og kast grønnsaksrestene. Brun smør og hvetemel i en gryte. Spe med kraft og la det koke ca. 10 minutter. Tilsett fløte og brunost og la det koke 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.
  8. Server stek skåret i skiver med kokte poteter, grønnsaker, saus og tyttebærsyltetøy.