Biff med Béarnaise

Ernæringsfysiologens kommentar

Biff med béarnaise er ansett som helgemat og kosemat for de fleste, spesielt på grunn av det høye fettinnholdet i sausen.

Denne retten har imidlertid rikelig av de fleste vitaminer og mineraler. De fettløselige vitaminene A, D og E, de vannløselige B-vitaminene Niacin, B6, Folat og B12, det vannløselige C-vitaminet samt fosfor, kalium, jern og sink.

Biff med béarnaise er med andre ord meget næringsrik.

Porsjoner
2
Tidsbruk
40 minutter

Ingredienser

Biff og grønnsaker

  • 2 stk biff av indrefilet, ytrefilet eller mørbrad (360 g)
  • 6 stk små poteter
  • 6 stk store sjampinjong
  • 6 stk asparges
  • Salt og pepper
  • 2 ss smør
  • 1 ss olivenolje

Enkel Béarnaise

  • 2 eggeplommer
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 125 g smør
  • 2 ss frisk hakket estragon eller 1 ts tørket

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 786,0 893,0
Protein (g) 95,7 47,9
Fett (g) 138,4 69,2
Karbohydrat (g) 38,8 19,4
Fiber (g) 8,44,2

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 200 ºC. Finn frem en stoppeklokke (hvis du ønsker perfekt biff).
  2. Ta ut biffene av kjølen og krydre med salt og pepper. Ta ut egg og smør til sausen og del smøret i terninger. Hakk frisk estragon eller ta frem tørket variant.
  3. Del potetene og soppen i 2 eller 4 avhengig av størrelse.
  4. Poteter og sopp vendes i litt olje og legges på bakepapir i en liten ildfast form. Strø over havsalt. Bakes midt i ovnen i ca. 30-40 minutter eller til potetene har en fin gylden brunfarge.
  5. Knekk av den nederste delen av aspargesen, vask og del i 2.
  6. Når det er igjen ca. 10 minutter av steketiden legger du aspargesen i formen. Rør litt rundt slik at det blander seg med olje og krydder.
  7. Biffen skal stekes i ovn, så legg klart et ark med alufolie på rist midt i ovnen (ved siden av formen med potetene).
  8. Brun smør i en varm stekepanne. Stek biffen i nøyaktig 45 sekunder på hver side! Legg dem så rett inn i ovnen på alufolie og sett på klokken på 6 minutter. Ta dem ut og la hvile. I mens lager du sausen.
  9. Enkleste form for hjemmelaget bernaise lager du slik: 2 eggeplommer i en glassbolle over vannbad. Tilsett eddik og estragon og visp hele tiden mens du tilsetter en og en terning av smøret til du får en fyldig og gul saus.