Shephard pie

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassikeren kan fint spises et par dager og er så god at du kan servere den på fest.

Næringsmessig er det en proteinrik rett som gir litt av alle vitaminene og mineralene kroppen trenger. 1 porsjon dekker halve dagsbehovet for vitamin C og jern og bidrar med en fjerdedel av anbefalingene for kostfiber.

Les mer om oppskriften


Moussaka

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassiske greske retten er ikke vanskelig å lage, men den tar litt tid. Den kan med fordel lages i større kvanta, da den er fin og fryse. Da har du alltid en god middag på lager.

Moussaka inneholder masse protein og veldig mye fett, men sparsomt med karbohydrater. Retten gir et betydelig bidrag av kalsium, sink og vitamin A. Kalsium er som kjent viktig for skjelettet vårt, sink er blant annet viktig for immunforsvar og god sårtilheling og er sammen med vitamin A nødvendig for et godt syn.

Næringsinnholdet i retten er regnet ut fra at det er brukt vanlig kjøttdeig, lettmelk og 100 gram gulost.

Les mer om oppskriften


Biff Bourgogne

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassiske franske gryta er proppet med proteiner og lav på karbohydrater og passer fint for deg som må begrense karbohydratinntaket. Trenger du ikke å tenke på karbohydratene kan du gjerne servere gryta med en grov hjemmelaget potetstappe.

Biff Bourgogne er rik på kalium som har blodtrykksenkende egenskaper. I tillegg gir den et godt bidrag til det daglige anbefalte inntaket av jern, sink, selen, magnesium, C- og B-vitaminer.

Obs! Potetmos er ikke iberegnet i næringsinnholdet.

Les mer om oppskriften


Kjøttkaker i brun saus

Ernæringsfysiologens kommentar

1 porsjon kjøttkaker i brun saus med tilbehør gir mye proteiner og fett. Du får i tillegg dekket halve dagsbehovet for vitamin A, B6, fosfor, jern og sink og hele dagsbehovet for niacin. Alle de nevnte er viktig for immunsystemet.

Man anbefaler gjerne å bruke mest rene råvarer av kjøtt, men kjøttkaker kan være et fint alternativ hvis du har problemer med å tygge eller ved lettere svelgevansker.

Les mer om oppskriften


Stekt laks med poteter, agurksalat og rømme

Ernæringsfysiologens kommentar

Laks hører til blant de fete fiskeslagene og inneholder store mengder omega 3, som er en essensiell fettsyre. Denne inkorporeres blant annet i hjernecellene våre og spiller en viktig rolle for vår kognitive funksjon.

Denne retten er i tillegg rik på vitamin D. Vitamin D er som kjent nødvendig for opptak av kalsium i tarmen. En ny studie viser også at vitaminet kan være nyttig ved depresjon.

Du får i tillegg dekket nesten hele dagsbehovet for selen som er viktig for immunforsvar, syn, hår og hud.

Les mer om oppskriften


Koteletter med sjysaus og rotgrønnsaker

Ernæringsfysiologens kommentar

Har du dårlig tid, kan du selvfølgelig steke kotelettene på null komma niks. Har du god tid anbefaler jeg deg å forsøke koteletter laget på denne måten. Det er nemlig vanskelig å få mørere koteletter enn dette!

Retten er meget fettrik og det er like mye enumettet som mettet fett. Ønsker du å spare litt på kaloriene så forsyn deg litt mindre av sausen eller bruk halv mengde smør under stekingen.

Svinekjøtt er rik på B-vitaminet, tiamin som er viktig for metabolismen (forbrenningen), en god nervefunksjon og fordøyelse. Retten er også en god kilde til fosfor og kalium som er nødvendig for en god nerve- og muskelfunksjon. Kalium er i tillegg blodtrykkssenkende.

Flere med leddgikt, reagerer på svinekjøtt og kan med fordel velge andre typer kjøtt.

Les mer om oppskriften