Sødmefylt brokkolisalat

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne brokkolisalaten smaker helt fantastisk og passer like godt alene eller som tilbehør til middag.

Takket være brokkolien er denne salaten en god kilde til vitamin C og B-vitaminet, folat. Majonesen bidrar med mye vitamin E og sunt umettet fett som er gunstig for hjertehelsen.

Både vitamin C og vitamin E virker som antioksidanter i kroppen og er viktige for immunforsvaret vårt, får sår til å gro raskere og forbedrer sirkulasjonen i kroppen. Folat er blant annet viktig for dannelsen av proteiner og for modningen av røde blodceller.

Les mer om oppskriftenKremet skogsoppsuppe

Ernæringsfysiologens kommentar

Har du vært ute og plukket sopp? Hva med en deilig soppsuppe til middag. Du kan bruke steinsopp, kantareller, piggsopp og trompetsopp etter hva du finner og hva du liker fra skogens matfat. Har du ikke sopp fra skogen kan du gjerne bruke aromasjampinjong fra butikken.

En kremet suppe er et godt valg for deg som har svelgeproblemer eller som sliter med å gå opp i vekt. Her får du mye energi i lite volum. Suppen er rik på vitamin A som er viktig for et godt syn, immunforsvar og slimhinnene i nese, hals, lunger og urinveier.

Les mer om oppskriften


Moussaka

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassiske greske retten er ikke vanskelig å lage, men den tar litt tid. Den kan med fordel lages i større kvanta, da den er fin og fryse. Da har du alltid en god middag på lager.

Moussaka inneholder masse protein og veldig mye fett, men sparsomt med karbohydrater. Retten gir et betydelig bidrag av kalsium, sink og vitamin A. Kalsium er som kjent viktig for skjelettet vårt, sink er blant annet viktig for immunforsvar og god sårtilheling og er sammen med vitamin A nødvendig for et godt syn.

Næringsinnholdet i retten er regnet ut fra at det er brukt vanlig kjøttdeig, lettmelk og 100 gram gulost.

Les mer om oppskriften


Kjøttkaker i brun saus

Ernæringsfysiologens kommentar

1 porsjon kjøttkaker i brun saus med tilbehør gir mye proteiner og fett. Du får i tillegg dekket halve dagsbehovet for vitamin A, B6, fosfor, jern og sink og hele dagsbehovet for niacin. Alle de nevnte er viktig for immunsystemet.

Man anbefaler gjerne å bruke mest rene råvarer av kjøtt, men kjøttkaker kan være et fint alternativ hvis du har problemer med å tygge eller ved lettere svelgevansker.

Les mer om oppskriften


Stekt laks med poteter, agurksalat og rømme

Ernæringsfysiologens kommentar

Laks hører til blant de fete fiskeslagene og inneholder store mengder omega 3, som er en essensiell fettsyre. Denne inkorporeres blant annet i hjernecellene våre og spiller en viktig rolle for vår kognitive funksjon.

Denne retten er i tillegg rik på vitamin D. Vitamin D er som kjent nødvendig for opptak av kalsium i tarmen. En ny studie viser også at vitaminet kan være nyttig ved depresjon.

Du får i tillegg dekket nesten hele dagsbehovet for selen som er viktig for immunforsvar, syn, hår og hud.

Les mer om oppskriften


Klubb med flesk og duppe

Ernæringsfysiologens kommentar

Dette er definitivt ikke diabeteskost. Selv om en porsjon inneholder 8 gram fiber, er det mye stivelse og sukker her også.

For en frisk person som nettopp har hatt seg en god treningsøkt, kan dette være en grei middag, men jeg vil ikke karakterisere det som sunn hverdagsmat, i alle fall ikke hvis du pleier å spise brødmat til frokost, lunsj og kvelds i tillegg. Tar du en titt på ingrediensene så er ikke denne retten langt fra noen brødskiver med brunost og et glass melk (pluss bacon og potet da).

Retten inneholder en del B-vitaminer, i tillegg til magnesium, fosfor og kalsium.

Les mer om oppskriften


Koteletter med sjysaus og rotgrønnsaker

Ernæringsfysiologens kommentar

Har du dårlig tid, kan du selvfølgelig steke kotelettene på null komma niks. Har du god tid anbefaler jeg deg å forsøke koteletter laget på denne måten. Det er nemlig vanskelig å få mørere koteletter enn dette!

Retten er meget fettrik og det er like mye enumettet som mettet fett. Ønsker du å spare litt på kaloriene så forsyn deg litt mindre av sausen eller bruk halv mengde smør under stekingen.

Svinekjøtt er rik på B-vitaminet, tiamin som er viktig for metabolismen (forbrenningen), en god nervefunksjon og fordøyelse. Retten er også en god kilde til fosfor og kalium som er nødvendig for en god nerve- og muskelfunksjon. Kalium er i tillegg blodtrykkssenkende.

Flere med leddgikt, reagerer på svinekjøtt og kan med fordel velge andre typer kjøtt.

Les mer om oppskriften


Rømmegrøt

Ernæringsfysiologens kommentar

I motsetning til risengrynsgrøten som er rik på raske karbohydrater, er rømmegrøten rik på mettet fett.

Bortsett fra et ganske høyt innhold av det fettløselige vitaminet A, som er viktig for synet vårt og forebygging av luftveisinfeksjoner samt noe kalsium og fosfor som er viktig for skjelett, muskel- og nervefunksjon, er det lite av andre næringsstoffer i rømmegrøt.

Det finnes andre og bedre kilder til disse næringsstoffene, slik at rømmegrøt ikke bør være hverdagskost. Har du svelgevansker og sliter med å gå opp i vekt kan derimot grøt være et fint innslag i kosten.

Les mer om oppskriften


Biff med Béarnaise

Ernæringsfysiologens kommentar

Biff med béarnaise er ansett som helgemat og kosemat for de fleste, spesielt på grunn av det høye fettinnholdet i sausen.

Denne retten har imidlertid rikelig av de fleste vitaminer og mineraler. De fettløselige vitaminene A, D og E, de vannløselige B-vitaminene Niacin, B6, Folat og B12, det vannløselige C-vitaminet samt fosfor, kalium, jern og sink.

Biff med béarnaise er med andre ord meget næringsrik.

Les mer om oppskriften