poteter bruk

Poteter, hvilke skal du velge?

Melne eller kokefaste, kraftige eller milde på smak. Det finnes rundt 100 potetsorter og de har noe ulike bruksområder. Hvilken potet passer til hva? En oversikt over noen av de vanligste du finner i butikken får du her.

Amandine

Størrelse: Store
Skallfarge: Gul
Konsistens: Kokefast
Koketid: 20 minutter (små 15 minutter)
Egner seg godt til: Steking, baking, koking
Smak: Mild
Passer til: Gourmet, festmåltider

Mandel

Størrelse: Store
Skallfarge: Gul
Konsistens: Melen
Koketid: 10-15 minutter. Legg potetene med skall i kokende vann og kok ca. 5 minutter før du trekker kasserollen av plata og lar potetene trekke de siste 7-8 minuttene. Hell av vannet og damp vekk vannet.
Egner seg godt til: Mos, baking, koking
Smak: Kraftig
Passer til: Rakfisk, lutefisk, ribbe vilt, pinnekjøtt

Ringerikspotet

Størrelse: Små
Skallfarge: Rød
Konsistens: Melen
Koketid: Forsiktig koking med skall i 10-15 minutter. Hell av vannet og damp de tørre, eller kun dampkok i 25 minutter.
Egner seg godt til: Mos, baking, koking
Smak: Kraftig
Passer til: Rakfisk, lutefisk, ribbe, pinnekjøtt

Gulløye

Størrelse: Store
Skallfarge: Gul
Konsistens: Melen
Koketid: 15-20 minutter dampkoking med skallet på
Egner seg godt til: Mos, baking, koking
Smak: Kraftig
Passer til: Lutefisk, pinnekjøtt, vilt

Pimpernell

Størrelse: Store
Skallfarge: Rød
Konsistens: Melen
Koketid: 25 minutter forsiktig  koking med skallet på
Egner seg godt til: Mos, baking, koking
Smak: Kraftig
Passer til: Ribbe, pinnekjøtt

Kerrs Pink

Størrelse: Store
Skallfarge: Rosa
Konsistens: Melen
Koketid: 15 minutter forsiktig koking, så 10 minutter trekking
Egner seg godt til: Mos, baking, koking, lapskaus, formretter
Smak: Mild
Passer til: Ribbe, kjøttkaker og retter med saus

Asterix

Størrelse: Store
Skallfarge: Rød
Konsistens: Kokefast
Koketid: 25 minutter (små 15 minutter)
Egner seg godt til: Baking, koking, saltkokt, røsti, gryteretter, lapskaus, potetsalat
Smak: Mild
Passer til: Kalkun, torsk, pinnekjøtt

Folva

Størrelse: Store
Skallfarge: Gul
Konsistens: Kokefast
Koketid: 25 minutter (små 15 minutter). Kan fint kokes uten skall.
Egner seg godt til: Baking, koking, saltkokt, røsti, gryteretter, lapskaus, potetsalat
Smak: Mild
Passer til: Pinnekjøtt

Beate

Størrelse: Store
Skallfarge: Rød
Konsistens: Kokefast
Koketid: 25 minutter (små 15 minutter)
Egner seg godt til: Mos, baking, koking, røsti, fløtegratinert, gryteretter, lapskaus, potetsalat, pommes frites, baking av lefser og lomper
Smak: Mild
Passer til: Kalkun, torsk

Legg inn en kommentar