refluks

Maten som svir

Halsbrann og sure oppstøt (refluks) er noe de fleste opplever en eller flere ganger i løpet av livet. For noen er dette imidlertid hverdagen og skaper frustrasjon og plager for den det gjelder.

Hvordan oppstår halsbrann?

Du spiser, og tenker ikke så mye mer over hva som skjer. Resten går av seg selv og maten skyves automatisk nedover spiserøret etter du har svelget. I enden av spiserøret sitter en ringformet muskel som reagerer på denne svelgebevegelsen. Mens vi svelger strammer den seg i noen sekunder, før den åpner seg og slipper matbiten ned i magesekken. Deretter lukker den seg stramt igjen. Det skal den i alle fall gjøre..

Lukkemekanismen er nødvendig for at innhold fra magesekken ikke skal slå tilbake opp i spiserøret. Magesaften inneholder nemlig en raus porsjon saltsyre som skal hjelpe oss å fordøye maten vi spiser og denne sterke syren er det kun magesekken som er designet for å tåle. Spiserøret på sin side, stiller med dårlige kort overfor saltsyre. Fungerer ikke lukkemekanismen optimalt får vi derfor halsbrann.

Det brenner i brystet

Man kjenner det gjerne som en sviende, brennende følelse bak brystbeinet og i halsen. Eventuelt blir man kvalm og noen får tørrhoste. Plagene kommer ofte etter et (større) måltid og spesielt i liggende eller foroverbøyd stilling.

Overvekt disponerer

Er man sterkt overvektig får man et unødvendig høyt trykk på magesekk og lukkemuskel som øker tendensen til refluks. Derfor opplever også mange halsbrann og sure oppstøt i siste trimester av graviditet, kanskje for første og siste gang. Andre er utstyrt med en slapp lukkemuskel som fungerer dårlig uavhengig av vekt.

GØRS

Dersom du plages jevnlig med halsbrann og sure oppstøt kan det være du har gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) og må behandles med medisiner som reduserer mengden syre i magen. Går man over lengre tid uten å behandle kan man oppleve å få betennelse i spiserøret (øsofagitt) som følge av stadig refluks av syre.

I alle tilfeller er det enkelte matvarer som kan trigge eller forverre symptomene og som man bør holde seg unna.

Mat som kan utløse eller forverre halsbrann

  • Alkohol
  • Kaffe
  • Kullsyreholdig drikke
  • Syrlig drikke som fruktjuice og tomatjuice
  • Tomater og produkter laget av tomater
  • Sitrusfrukter
  • Røkt mat og stekt mat
  • Sterkt krydret mat (chili, curry etc.)
  • Peppermynte
  • Løk og hvitløk
  • Sjokolade
  • Fet mat (fordi det kan forlenge tiden maten er i magesekken)

Tiltak mot halsbrann og sure oppstøt

  • Unngå mat på listen over
  • Unngå annen mat du vet trigger
  • Unngå store måltider
  • Ikke vær i høy fysisk aktivitet rett etter måltid, men legg deg heller ikke på sofaen
  • Ikke spis siste 2-3 timer før du legger deg for natten
  • Hev hodeenden av sengen ved å legge klosser under sengebeina
  • Vektnedgang ved overvekt og fedme
  • Unngå klær som strammer rundt livet
  • Unngå forstoppelse
  • Stump røyken

Ønsker du å lese om medisiner som brukes mot halsbrann, kan du ta en titt på Helsenorge sin nettside her.

Kilder

Legg inn en kommentar