Syk av E-stoffer

E-stoffer gjorde mus fete

Enkelte E-stoffer har i en ny studie vist å gi mus tarmbetennelse med påfølgende fedme. Disse stoffene finnes i maten du spiser.

E-stoffer

Tilsetningsstoffer er naturlige eller kunstige stoffer som brukes i matvarer for å forlenge holdbarhet og forenkle bruken av disse. Tilsetningsstoffene har både et navn og et E-nummer, og begge deler kan brukes i ingredienslistene avhengig av hvor god plass det er på emballasjen.

I nummerrekken E400-499 finner vi emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler.

Emulgatorer brukes i matindustrien for å få fett og vann til å blande seg slik at konsistensen blir jevn, for eksempel i iskrem. En stabilisator gjør at blandingen av fett og vann ikke skiller seg igjen.

Mus fikk tarmbetennelse og ble fete

Nå har en ny studie som ble publisert i Nature funnet at mus som ble utsatt for 2 vanlige emulgatorer (E433 og E466), begge lovlig i Norge, ga uheldige effekter hos musene. Etter inntak av vann tilsatt disse stoffene i små mengder over 12 uker ble bakteriefloraen endret, de fikk en lavgradig inflammasjon i tarmen og musene ble fete.

Søtsug og fedme – tarmbakterienes skyld?

Bruk uprosessert mat der du kan

Forskerne foreslår at den brede bruken av emulgatorer i matindustrien kan bidra til økt forekomst av metabolsk syndrom, fedme og andre kroniske betennelsessykdommer hos mennesker.

Mer forskning må nødvendigvis gjøres på emnet før man kan konkludere i den ene eller andre retningen. Uansett vil det være fornuftig å lage mat fra bunn og bruke mest mulig ren og uprosessert mat. Da har du i det minste litt mer kontroll over hvilke stoffer du får i deg.

Kilde
Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, Gerwirtz AT. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature. 2015 Mar 5;519(7541):92-6.

Legg inn en kommentar