Herbs in pots

Krydderurter – minileksikon

I eldre tider ble krydderurter først og fremst brukt som medisin, mens det i dag brukes mest til matlaging. Ferske urter setter en ekstra spiss på måltidet og kan gjøre en hverdagsmiddag om til gourmet på null komma niks. Her får du vite litt om bruksområdene til de mest brukte urteplantene samt noen litt mindre brukte, i alle fall her til lands. 

Generelt om bruk av ferske urter

Vær raus med krydderurtene så drar du nytte av alle de gode antioksidantene i tillegg til de mange spennende smakene. Bruk gjerne dobbel mengde av det du bruker av tørket krydder. Det er først og fremst bladene man bruker i matlaging, men tynne stilker kan også følge med. De groveste stilkene bør fjernes før bruk. Tilsett krydderurtene (med et par unntak) på slutten av koke/steketiden for å bevare mest mulig av smak og næring.

 Basilikum (Basil)

basil
Basilikum. Foto: Shutterstock.com

Klassisk i pesto, tomatretter og på pizza. Prøv den også til lyst kjøtt som kylling og kalv og i pastaretter. Smaker veldig godt sammen med hvitløk og kan gjerne blandes i salater. Basilikum smaker også nydelig sammen med myke oster som feta og mozzarella. Urten brukes dessuten i enkelte desserter, blant annet sammen med jordbær og i is. Bladene hakkes eller brukes hele.

Bladpersille (Leaf parsley)

parsley
Bladpersille. Foto: Shutterstock.com

Denne smaker sterkere enn kruspersillen som de fleste er vant med. Bruk den i marinader, sauser, supper, dressinger og gryteretter. Pynt med hele blader eller hakk opp og bland i maten.

 

 

Brønnkarse (Watercress)

watercress
Brønnkarse. Foto: Shutterstock.com

Skyldes i kaldt vann og spinnes tørr i salatslynge eller tørk med papir. Brukes som krydder på brødskiva, i sauser, salater og supper. Prøv den på brødskive med kaviar eller på ostesmørbrødet. Brønnkarsen egner seg best rå og finhakket. Ikke så lett å få tak i, men du kan alltids så noen frø selv.

 

Dill (Dill)

Dill. Foto: Shutterstock.com
Dill. Foto: Shutterstock.com

Dill passer ypperlig til fisk og skalldyr, gravlaks, poteter i sennepssaus og hvit saus. Dill er standard ingrediens i klassisk hamburgerdressing og passer også godt i dipper og rømmedressing. Rømmedressing til rød fisk: Lettrømme, rikelig finhakket dill, finkuttet løk, salt og pepper etter smak. Dill hakkes opp med kniv eller klippes rett over i maten.

Fransk estragon (French tarragon)

french tarragon
Fransk estragon. Foto: Shutterstock.com

Brukes i Bernaise saus, til kylling, egg, kalv og fisk. Prøv også å lage urtesmør med hakket estragon. Stilkene har en veldig skarp smak og bør utelates i matlaging. De hele stilkene kan derimot legges i olje eller eddik for å lage en god smak på dressingen. Estragon passer fint sammen med dill, persille og kjørvel.

 

Gressløk (Chives)

chives
Gressløk. Foto: Shutterstock.com

Passer veldig godt i eggeretter og er standard i eggerøre. Gressløk kan gjerne brukes i retter sammen med løk og alle retter hvor man ellers ville brukt løk. Urten gir nydelig smak til rømmedressing i lag med hakket løk, salt og pepper. Denne rømmedressingen passer perfekt til svin indrefilet. Gressløk hakkes eller klippes direkte i maten.

 

Kjørvel (Chervil)

chervil
Kjørvel. Foto: Shutterstock.com

Smak og duft minner litt om anis. Passer perfekt sammen med hvit fisk og milde grønnsaker som blomkål og gulrot. Brukes til fisk, kylling, kalv, supper, salater og sauser. Kjørvel kan også brukes i Bernaise saus.

 

 

Koriander (Coriander)

coriander
Koriander. Foto: Shutterstock.com

Smaker nydelig i wok og asiatiske retter med fisk, kylling eller lam. Bruk den gjerne sammen med chili, hvitløk og ingefær. Prøv den i soyasausen neste gang du spiser sushi eller sashimi. Bruk hakkede eller hele blader.

 

 

Kruspersille (Parsley)

Parsley
Kruspersille. Foto: Shutterstock.com

Drysses over kokte poteter. Brukes ellers i supper, sauser, dressinger og til kjøtt og fisk. Kruspersillen bør tilsettes når maten er ferdigstekt/kokt. Ellers er persille fint å knaske på hvis man ønsker å fjerne hvitløksånde.

 

 

Løpstikke (Lovage)

Lovage
Løpstikke. Foto: Shutterstock.com

Løpstikke blir rundt 2 meter høy og alle deler av planten kan brukes i matlaging. Smaken minner om selleri og er perfekt som hovedkrydder i supper, sauser og gryter. Bruk den gjerne istedenfor selleri, men siden smaken på løpstikke er sterkere bør man bruke mindre enn det som står i oppskriften. Bladene kan gjerne brukes i buljonger og i salat.

 

Merian (Marjoram)

Marjoram
Merian. Foto: Shutterstock.com

Merian er i nær slekt med oregano/bergmynte. Urten passer fint i makaroni og tomatretter, egg og osteretter, fisk og skalldyr, soppretter, på pizza og i brød. Merian brukes også i ertesuppe og i farseretter.  Du kan bruke urten i marinader og rømmedressing. Kun bladene brukes i matlaging.

 

Mynte (Mint)

Mint
Mynte. Foto: Shutterstock.com

Mynte er en appetittstimulerende urt. Passer veldig godt i desserter, drinker og te og sammen med frukt og bær. Urten passer også sammen med nypoteter, ost, kjøtt og fisk og brukes dessuten i myntesaus til lam.

 

 

Oregano (Oregano)

Oregano. Foto: Shutterstock.com
Oregano. Foto: Shutterstock.com

Oregano er det samme som bergmynte og vokser vilt blant annet i Norge. Den ble i tidligere tider brukt som legeplante men er i dag mest kjent som pizzakrydder. Passer godt i brød, til tomatretter, kjøtt, fisk, gryter og supper, pizza og ostesmørbrød.

 

Rosmarin (Rosemary)

Rosemary
Rosmarin. Foto: Shutterstock.com

Rosmarin er en selvfølge til påskelammet sammen med masse deilig hvitløk, men passer selvfølgelig til lam året rundt. Urten er også mye brukt i marinader og til viltkjøtt. Bruk den sammen med sopp, poteter, makaroni og i tomatretter. Den er kraftig på smak så bruk den med varsomhet. Tåler å koke med maten.

 

Salvie (Sage)

Sage
Salvie. Foto: Shutterstock.com

Salvie egner seg godt til fet mat, da den fjerner fettsmaken og fremhever kjøttets egen smak. Den har en dominerende smak, så bruk den med forsiktighet. Kan kokes med i retter, eller sprøstek den og dryss over pasta sammen med litt god olivenolje. Bruk den i sauser og supper, til svin, får eller stekt sild.

 

Sitronmelisse (Lemon balm)

Lemon balm
Sitronmelisse. Foto: Shutterstock.com

Brukes i te, drinker og til desserter, sammen med frukt og bær. Bruk hakkede blader i mat og drikke og hele blader som pynt. Urten passer også sammen med kjøtt, fisk og grønnsaker, men må ikke koke, da forsvinner smaken. Til en stor kopp te: kok opp vann og la 3 ss hakket sitronmelisse trekke i 5 min.

 

Timian (Thyme)

Thyme
Timian. Foto: Shutterstock.com

Passer ypperlig til poteter, kjøtt, fisk og grønnsaksretter, men kan brukes i de fleste retter. Prøv timian i tomatretter og ertesuppe. Del poteter i båter, sprinkle over en god olivenolje og tilsett hakket timian og havsalt. Stekes i ovnen til potetene er gylne. Smaker nydelig! Dra bladene av stilken ved å holde i toppen og dra nedover med tommel og pekefinger. De tynneste stilkene kan brukes i maten.

Krydderurter minileksikon – utskriftsvennlig

 

Legg inn en kommentar