Jippi! Det er soppsesong!

Det er i alle fall lov å håpe på at skogsoppene har begynt å vokse. Soppsesongen i fjor var heller laber på Østlandet og Sørlandet, men god i Nord-Norge, Trønderlag og på Vestlandet.

Det har vært en tørr og varm sommer i flere deler av landet og hvis det kommer en del nedbør fremover så kan det kanskje love godt. Jeg krysser fingrene for masse sopp (og null hjortefluer som angriper)!

Personlige favoritter

Det finnes mange gode matsopper man kan sanke. Personlig holder jeg en knapp på disse:

Kantarell

Kantareller

Kantarellen er lett gjenkjennelig og går av denne grunn for å være en sikker soppart. Server gjerne kantareller som tilbehør til elgsteken.

Traktkantarell

Traktkantareller

Traktkantarellen har som navnet sier en trakt som går gjennom hele soppen og er dermed hul. Den kan lett forveksles med en annen matsopp som heter gul trompetsopp (se under).

Farligere er det at mange tar feil av traktkantarellen og spiss giftslørsopp. Hvis du først har lært hvordan traktkantarellen ser ut skal det godt gjøres å ta feil, men for uerfarne kan plukking av feil sopp bli fatal. Du bør derfor ikke plukke traktkantarell på egen hånd før du har vært med en som kan lære deg å gjenkjenne den.

De to soppene til venstre er livsfarlig giftslørsopp som lett kan bli med i kurven sammen med traktkantarellen.
De to soppene til venstre er livsfarlig giftslørsopp som lett kan bli med i kurven sammen med traktkantarellen eller den gule trompetsoppen. Foto: Norges sopp- og nyttevekstforbund/Rie Aleksandra Rørstrand

Gul trompetsopp

Gul trompetsopp

Som traktkantarellen, er denne for uerfarne lett å forveksle med spiss giftslørsopp. Gul trompetsopp er hul i likhet med traktkantarellen. Det er nok mange som har trodd de har plukket traktkantarell, men som i realiteten har fått kurven full av denne trompetsoppen.

Svart trompetsopp

Svart trompetsopp

Innsiden på svart trompetsopp er svart eller brunsvart, mens utsiden er grå eller blågrå. Den er i likhet med traktkantarellen og den gule trompetsoppen helt hul innvendig. Diameteren på trakten er forholdsvis stor og kjøttet er tynt. Du har flaks hvis du finner denne!

Piggsopp

 Piggsopp

Piggsoppen er lett og kjenne igjen på piggene på undersiden. Den er kjøttfull og finnes i både bleke og mer oransje eksemplarer. Som de andre soppene nevnt over her smaker den nydelig!

Obs! Dette innlegget med tilhørende bilder er ikke egnet for bestemmelse av sopp som skal spises.

Gode råd før og under soppsanking

  1. Prøvesmak aldri på sopp du ikke kjenner – selv giftig sopp kan smake mildt.
  2. Plukk kun 1 og 1 sopp av gangen og kun arter du er 100 % trygg på. Giftig sopp vokser noen ganger rett ved trygge arter og kan til forveksling se like ut.
  3. Lær deg giftige forvekslingsarter.
  4. Lær deg de viktigste giftsoppene.
  5. Gå gjerne på soppkurs og benytt soppkontrollene.  Sjekk hvor det er soppkontroller.
  6. Kast all markspist eller råtten sopp.
  7. Bruk oppdatert litteratur for å lære om sopp.
  8. Plukker du en sopp du ikke er trygg på, så putt den i en egen kurv og få den vurdert av en ekspert. Har du lagt en giftig sopp i samme kurv som de trygge matsoppene må du nemlig kaste hele kurven.

Legg inn en kommentar